Alienware M16 R2 inceleme: Yenilmesi gereken yeni oyun dizüstü bilgisayarı

 İyi tasarlanmış bir soğutma sistemi ve 240 Hz ekran, bu iyi yapılmış oyun dizüstü bilgisayarının zafere ulaşmasına yardımcı oluyor ve Nvidia RTX 4070 GPU’su da hiç fena değil.

Alienware M16 R2 oyun dizüstü bilgisayarı incelemesi



Alienware’in M16 R2’si şaşırtıcı derecede cömert bir fiyata iyi yapılmış, hızlı bir oyun dizüstü bilgisayarıdır. Modern standartlara göre biraz kalın taraftadır, ancak iyi bir soğutma sistemi ve güçlü bir GPU ile 1080p oyun performansı harikadır.

Artıları

  • Net 240Hz IPS ekran
  • Harika soğutma sistemi
  • Çalışırken sağlam pil ömrü
  • İyi 1080p oyun hızı ve DLSS

Eksileri

  • Biraz gösterişli RGB aydınlatma
  • Yerel çözünürlükte oyun oynamayla baş edemiyorum
  • Hantal tasarım
  • OLED ekran yok

Mümkün olan en ince ürünü yapma konusunda Apple’ı yenmeye gönülden kararlı olmayan bir oyun dizüstü bilgisayarı görmek ferahlatıcı ve Alienware M16 R2, rakiplerinin çoğuna kıyasla şaşırtıcı derecede kalın. Bu, M16 R2’ye soğutma konusunda ciddi bir avantaj sağladığı için, düşündüğünüzden daha büyük bir nimet. Aslında o kadar güçlü ki, Intel Core Ultra 7 işlemcisi, MSI’ın Stealth 16 AI Studio A1V’sinde bulunan Core Ultra 9’u geride bırakıyor.

Alienware, modern çağda biraz yersiz görünen birkaç tasarım tercihi yaptı, ancak bu şu anda piyasadaki en iyi oyun dizüstü bilgisayarlarından biri. Alienware belki de piyasadaki ilk özel PC oyun üreticilerinden biriydi ve aslında şu anda Dell’in bir yan markası ve ağırlıklı olarak oyun odaklı.

M16 R2, bu felsefe etrafında tamamen tasarlanmıştır. Dahili donanımından 240 Hz ekrana, RGB aydınlatmasına ve arkadaki M16 gravürüne kadar, tamamen oyun odaklı bir dizüstü bilgisayardır ve bu konuda takdire şayan bir performans sergiler. Son birkaç haftadır M16’yı test ediyor, oyunlarda ve günlük iş kitapçığında ne kadar iyi performans gösterdiğini ve bunun bir sonraki oyun dizüstü bilgisayarınız olup olmadığını görmek için test ediyorum.

Özellikler

Alienware M16 R2’nin incelenen özellikleri
İşlemci Intel Core Ultra 7 155H
Grafik işlemcisi Nvidia GeForce RTX 4070 8GB
Görüntülemek 16 inç, 2.560 x 1.600, 240 Hz, IPS
Veri deposu 32 GB (2 x 16 GB) 5.600 MHz DDR5, SODIMM
Depolamak 1TB Samsung PM9A1 PCIe 4.0 M.2 SSD
Ağ oluşturma 2.5Gbps Ethernet, Wi-Fi 7, Bluetooth 5.4
Limanlar Sağ Taraf: 2 x USB 3.2 Type-A, 1x MicroSD Kart Yuvası; Sol Taraf: RJ45 Ethernet, Kulaklık Jakı; Arka: 1 x USB 3.2 Type-C (Thunderbolt 4, DisplayPort 1.4 iGPU), 1 x USB 3.2 Type-C (DisplayPort 1.4 dGPU), 1 x HDMI 2.1 (dGPU) Çıkışı, 1 x Güç/DC giriş portu
Pil 90 WHrs
İşletim sistemi Windows 11 Ev
Ekstralar Her tuşta RGB LED aydınlatma, RGB+IR FHD (30fps@1080p) web kamerası bulunan Alienware mSeries Klavye
Boyutlar (G x D x Y) 36,4 x 24,9 x 2,4 cm
Ağırlık 2,61 kg
Garanti 12 ay yerinde parça ve işçilik hizmeti

Alienware’in M16 R2 modeli fiyatı ve yapısı için gerçekten iyi donanımlı ve test ettiğimiz model Intel Core Ultra 7 155H CPU, Nvidia GeForce RTX 4070 GPU ve 32 GB DDR5 RAM ile geliyor, ancak çeşitli teknik özellik varyasyonları mevcut. İncelediğimiz teknik özellik, MSRP’de 1.999 dolara gidiyor, ancak genellikle 1.599 dolara kadar indirimli bulabilirsiniz.

M16 R2’nin asıl göz alıcı özelliği, kalbindeki Intel Core Ultra 7 155H CPU’dur. İlk olarak 2023’te duyurulan Meteor Lake mimarisine dayanmaktadır ve masaüstü benzerlerinden farklı olarak Ultra Core yongaları, Intel’in yongadan en iyi şekilde yararlanmak için çok sayıda farklı transistör boyutu kullanmasına olanak tanıyan ve güç tüketimini düşük tutan modüler bir işlemci tasarımına sahiptir.

Bu, ihtiyaç duyduğunuzda pil ömrünü iyileştirir ve CPU’nun yük altındayken de performansını artırmasına olanak tanır. Bunun da ötesinde, özellikle AI performansını artırmak için tasarlanmış özel bir NPU veya Sinirsel İşleme Birimi de içerir.

Ancak Core Ultra 7 155H’yi ilginç kılan şey, Core Ultra 9 185H ile hemen hemen aynı özelliklere sahip olması, ancak biraz farklı saat hızları ve TDP’lere sahip olmasıdır. Performans için altı P-Çekirdeği, sekiz güç tasarruflu E-Çekirdeği ve iki düşük güç tasarruflu (LPE) çekirdek elde edersiniz, hepsi biraz farklı frekanslarda çalışır.

Ancak Ultra 7 ile 9 arasındaki fark geçicidir, performans çekirdek saat hızları arasında sadece 300 MHz fark vardır. Diğer her şey -önbellek, grafik çekirdekleri ve hatta maksimum TDP- aynı kalır. Ultra 9 daha fazla kurumsal düzeyde güvenlik özelliğini destekler, ancak bu oyun için önemli değildir.

Grafiklere gelince, Alienware bir Nvidia GeForce RTX 4070l çıkardı. Bu, 8 GB VRAM’e sahip ve standart olarak 4.608 CUDA çekirdeğiyle gelen mobil varyanttır ve ham rasterleştirme çıktısı açısından masaüstü RTX 4060 Ti’nin biraz üstüne yerleşir, ancak daha düşük TDP nedeniyle daha düşük saat hızlarına sahiptir. Bu harika bir seçimdir, özellikle ışın izleme ve Nvidia’nın DLSS ve kare oluşturma teknolojisinin size sağlayabileceği tüm avantajlarla ilgileniyorsanız, bunları daha sonra inceleyeceğiz.

Bu makine biraz daha fazla depolama alanına ihtiyaç duyabilir. 2.000 dolarlık bir dizüstü bilgisayarda sadece 1 TB SSD almak biraz cimri görünüyor, özellikle de yalnızca 5.100 MB/sn’ye kadar yazabilen bir Samsung PM9A1 OEM PCIe 4.0 sürücüsü olduğu düşünüldüğünde. Gülünç bir şekilde, makineyi 2 TB depolama alanıyla belirtmek, Dell yapılandırıcısında da fiyatı 300 dolar artırıyor. Olumlu tarafı, isterseniz kendiniz daha fazla depolama alanı ekleyebilirsiniz ve bu SSD’yi de değiştirebilirsiniz.

Özellikler

Dahili donanım bir yana, M16 R2’nin en önemli unsurlarından biri ekranıdır. Standart olarak, 2.560 x 1.600 çözünürlük ve 240 Hz yenileme hızına sahip 16 inçlik bir IPS ekran ve 3 ms tepki süresi elde edersiniz. Hayır, OLED değil, ancak renk doğruluğu ve renk genişliği yine de etkileyici.

Yanlış anlamayın, renkler hala canlı ve 240 Hz yenileme hızı tereyağı gibi akıcı oyun ve masaüstü aksiyonu sağlıyor. 3 ms griden griye tepki süresi bir OLED ekrandan elde ettiğiniz kadar hızlı değil, ancak Alienware’in ekranı çoğu kişinin oyun ihtiyaçları için hala iyi.

Ayrıca G-Sync’i destekler, böylece yenileme hızını GPU’nun kare hızı çıktısıyla senkronize edebilir ve yırtılma ve kekemelik etkilerini ortadan kaldırabilir. Test ettiğim süre boyunca, 240 fps’de bile gölgelenme yoktu ve Blur Busters MPRT testi paneli olağanüstü hızlı 3,8 ms tepki süresine yerleştirdi. Hiç fena değil.

Alienware ayrıca bu donanıma bir bağlantı filosu yerleştirmiş. Arkada, DisplayPort çıkışını destekleyen iki USB-C portu ve bir HDMI çıkışı bulunuyor. Sağda, iki ek USB 3.2 Type-A portu bulacaksınız ve hatta solda tam boyutlu 2,5 Gbps Ethernet bağlantısı bile var. Kablolu bir ağınız yoksa, M16 ayrıca Wi-Fi 7 ve Bluetooth 5.4 desteğiyle birlikte geliyor ve size ciddi kablosuz seçenekler sunuyor.

İzleme paneli ve klavye de oldukça sağlam. Burada yazılacak çok fazla şey yok. Alienware’in tuş anahtarları incelikli ve akıcı bir yazma deneyimi sağlıyor ve çok yumuşak veya süngerimsi değiller. Ayrıca, mekanik seçenekler olmasa da, tuş başına RGB aydınlatma ve N-tuş rollover teknolojisi de elde ediyorsunuz.

Ancak kullanışlı bir ekleme, enter düğmesinin sağına yerleştirilmiş özel medya tuşlarının dahil edilmesidir. Bu, bazı işlev tuşlarını serbest bırakarak Alienware’in çeşitli fan kontrolleri, performans modları ve DIY makro tuşları için tuş bağlamaları eklemesine olanak tanır; bunlar Alienware’in Command Center yazılımında da kolayca yapılandırılabilir.

Dell aslında M16 R2 ile oldukça sağlam bir garanti de ekledi. 12 ay boyunca uzaktan destek hizmeti alıyorsunuz, ardından bir sorun çıkarsa yerinde onarım hizmeti alıyorsunuz. Temel olarak, sınırlı garanti kapsamındaysa ve Dell/Alienware sisteminizi uzaktan onaramazsa, M16’nızı onarmak için size bir teknisyen gönderilecektir. Bu, araba arıza sigortası gibidir, ancak dizüstü bilgisayarınız içindir.

Tasarım

Fiziksel açıdan bakıldığında, M16 R2 biraz canavar gibi, günümüzün ortalama oyun dizüstü bilgisayarlarından çok daha kalın. Ayrıca 2,61 kg ağırlığında, bu da bazı dizüstü bilgisayarlarla karşılaştırıldığında çok ağır değil, ancak Asus ROG Zephryus G16 sadece 2 kg ağırlığında ve çantada taşıdığınızda önemli ölçüde daha hafif hissettiriyor.

Keskin kenarlar da yok, sadece her tarafta pürüzsüz, iyi yuvarlatılmış vurgular var. Plastik bir kasa, ancak yumuşak dokunuşlu kauçuk kaplama parmak uçlarında inanılmaz derecede tatmin edici. Monitör çerçevesi de ince ve genel yapı kalitesi minimum esneklikle sağlam hissettiriyor.

Ayrıca, etrafta inanılmaz miktarda petek havalandırması var ve tüm önemli bağlantı noktaları ideal konumlarda. Güç ve ekran çıkışları arkada ve tüm USB bağlantı noktaları her iki tarafta yer alıyor. Ethernet bağlantı noktasının kendi ince kapağı bile var, daha pahalı ürünlerde görmek isteyeceğim bir özellik.

Ancak tamamen kusursuz değil. RGB’nin aşırı bolluğu aydınlatmanın biraz eskimiş hissettirmesine neden oluyor, izleme dörtgeninin etrafındaki ışık çubuğu genel görünümü bozuyor ve aydınlatılmış Alienware logosu bana eskimiş gibi görünüyor, ancak bunların hepsi kişisel zevke bağlı.

Yükseltilebilirlik de en üst seviyededir. M16’yı ters çevirin ve alt takımı sökmenize olanak tanıyan bir dizi Phillips başlı vida göreceksiniz. Bunu çıkarın ve SODIMM DDR5 bellek yuvalarına ve M.2 PCIe 4.0 yuvalarına da kolayca erişebilirsiniz – M16 R2, standart olarak bir tane takılı olmak üzere toplamda iki SSD’yi destekler.

Sonra fan gürültüsüne geçiyoruz. Şimdi, bu makine biraz gürültülü. Stok ayarlarda oyun oynuyorsanız, alabileceğiniz en iyi kulaklıklardan birini almak isteyeceksiniz, bu kesin. Ancak, bunun tersi de, CPU ve GPU’nuzu soğuk tutma konusunda bu makinenin mutlak bir ünite olmasıdır.

Aslında, bu konuda o kadar iyi iş çıkarıyor ki, bu noktada onu eleştirmek zor. Alienware yakın zamanda M16’daki dahili soğutmasını yeniden geliştirdi, verimliliğini korurken genel olarak %15 daha küçük bir ayak izi sağladı ve bu gerçekten de kıyaslamalarda kendini gösteriyor.

Fiyat

1.549$’lık başlangıç ​​fiyatı ve incelenen özellikler için 1.999$’lık Alienware M16 R2, paraya göre iyi özellikler sunuyor ancak sıra dışı bir şey yok. Aynı MSRP karşılığında, örneğin OLED ekranlı ve Core Ultra 9 CPU’lu bir Asus Zephyrus G16 satın alabilirsiniz, ancak yükseltemeyeceğiniz yalnızca 16GB lehimli RAM’i var.

Bu büyük bir olay. Önceden büyük miktarda para ödediğinizde, makinenizin birkaç yıl dayanacağını bilmeniz gerekir ve belleği ve depolama alanını yükseltebilmek Alienware M16 R2’nin kutusunda büyük bir onay işaretidir.

Ancak, Alienware M16 R2 genellikle indirimlidir, örneğin bu 32 GB makine, RTX 4070 ve Core 7 Ultra CPU ile bu incelemeyi yazdığım dönemde 1.599 dolara gidiyordu. Bu fiyata, iyi inşa edilmiş ve dengeli bir dizüstü bilgisayar, iyi donanım ve harika bir bağlantı noktası seçeneği sunan harika bir fırsat.

Alternatifler

Razer Blade 16 (2024)

Harcayacak paranız varsa ve gerçekten lüks bir 16 inç oyun dizüstü bilgisayarı istiyorsanız, Razer Blade 16 (2024) harikadır. İnce, eloksallı alüminyum kasası güzelce yapılmıştır ve 240 Hz OLED ekranı muhteşemdir.

Core i9 14900HX CPU, hem oyunlarda hem de içerik oluşturma yazılımlarında oldukça güçlüdür. Ancak bunun için yüklü bir miktar para ödemeniz gerekir (3.000$’lık seçenekte hala yalnızca 16GB RAM bulunur) ve soğutma sistemi çalışmaya başladığında çok fazla gürültü yapar.

Asus ROG Zephyrus G16

Asus’un en son ROG Zephyrus G16, Alienware M16 R2’den daha üstün bir OLED ekrana ve iyi bir özelliğe sahip, hoş bir oyun dizüstü bilgisayarıdır. Ayrıca şaşırtıcı derecede hafiftir, ağırlığı 2 kg’ın hemen altındadır ve ekranının kalitesine göre uygun fiyatlıdır.

Ancak lehimli RAM kullanımı, yükseltilemeyen sadece 16 GB ile gelen 1.999 dolarlık yapılandırması ile büyük bir dezavantajdır. Bu makineyi satın alırsanız, daha sonra değiştiremeyeceğiniz için 32 GB’lık bir özellik almanızı öneririz.

Karar

Alienware M16 R2 harika bir oyun dizüstü bilgisayarıdır. Çok yönlü ve iyi yapılmış ve paraya göre iyi dengelenmiş bir özellik sunuyor. Önemlisi, soğutma sistemi gürültülü olsa da gerçekten işe yarıyor ve bu makine RTX 4070 GPU ve Core 7 Ultra CPU’sundan sağlam 1080p oyun performansı sunuyor. Asus’un en son ROG Zephyrus modellerinin aksine, RAM’i de yükseltebilirsiniz ve bu fiyattaki bir modelde 32 GB olması da harika.

Elbette kusursuz değil. Oyunlar sırasında epey gürültü yapabiliyor, klavye muhteşem değil ve bazı tasarım öğeleri biraz eski. RTX 4070 GPU ayrıca ekranın doğal 2.560 x 1.600 çözünürlüğünde oyun oynamakta zorlanıyor, ancak 1.920 x 1.080’de gayet iyi başa çıkıyor ve bir OLED panel de alamıyorsunuz.

Alienware burada temel özellikleri ele almış ve makul bir fiyata, özellikle de Best Buy ve Dell’in kendi web sitesinde bu makine için düzenli fırsatlardan birinden yararlanırsanız. 16 inçlik bir oyun dizüstü bilgisayarı arıyorsanız, Alienware M16 R2, özellikler, performans, yapı kalitesi ve paranın karşılığının harika bir dengesini sunar.


Review Alienware M16 R2 inceleme: Yenilmesi gereken yeni oyun dizüstü bilgisayarı.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir